Handle with Care

voor inwoners, met gemeenten

Wat is Handle with Care?

Handle with Care is een werkwijze om kinderen die thuis geweld meemaken waarbij de politie over de vloer kwam, de eerstvolgende schooldag steun te bieden op school.

In elke klas in Nederland zitten kinderen die thuis geweld meemaken. Bij sommige kinderen is dat geweld zo ernstig dat de politie eraan te pas moet komen. Veel kinderen gaan de volgende dag gewoon naar school. De leraar weet vaak niet dat er die nacht iets ernstigs is gebeurd. Terwijl juist de leraar heel veel kan betekenen voor het kind. Als het kind steun krijgt in de vertrouwde schoolomgeving en zich daar veilig voelt, kan dat helpen om de stress te laten zakken. Daardoor heeft het kind de rust om te leren en zich te ontwikkelen.

Door Handle with Care krijgt de leraar een signaal zodat deze weet dat er bij een kind iets aan de hand was. De werkwijze is simpel. Als de politie aan de deur komt vanwege huiselijk geweld in een gezin met kinderen gaat er altijd een bericht naar Veilig Thuis. Veilig Thuis toetst dit aan de criteria van Handle with Care, en als het daaraan voldoet sturen zij een e-mail naar de school van de kinderen. Deze e-mail bevat alleen de naam en geboortedatum van het kind en het codewoord ‘Handle with Care’. Op deze manier weet de leraar voor het begin van de les dat deze leerling extra steun kan gebruiken. Kijk voor meer informatie ook hier.

Wil je met jouw school deelnemen aan Handle with Care? Of heb je vragen over Handle with Care?

Neem dan contact op met de contactpersoon in jouw gemeente:

WijdemerenEsther van der Pute.vanderput@wijdemeren.nl
Gooise MerenNiki Ankersmit of
Rutger Lith
n.ankersmit@gooisemeren.nl
r.lith@gooisemeren.nl
HilversumNina van Dijkni.vandijk@hilversum.nl
HuizenDiana Marsdin of
Sharon Hendrikse
d.marsdin@huizen.nl
s.hendrikse@huizen.nl