voor inwoners, met gemeenten

Meer dan 119.000 Nederlandse kinderen worden jaarlijks mishandeld. Dat betekent dat in iedere schoolklas van 30 leerlingen een slachtoffer zit. Zij ervaren lichamelijk of geestelijk geweld. Denk aan ouders die schreeuwen of vaak negatieve dingen zeggen. Kindermishandeling gaat niet altijd om zichtbare schade, zoals blauwe plekken of brandwonden. Ook zonder dat je het ziet kan er sprake zijn van een vorm van kindermishandeling. Denk dan aan: schreeuwen, kleineren of bang maken.

Kinderen kunnen op verschillende manieren slachtoffer zijn van kindermishandeling. Je kunt bijvoorbeeld geslagen of geschopt worden. Maar ook seksueel misbruik is een vorm van kindermishandeling.

Soms vechten je ouders elkaar het huis uit en ben jij hierbij aanwezig. Je ziet bijvoorbeeld dat je moeder door je vader geslagen wordt.

Praten over mishandeling is moeilijk, maar er zijn mensen met wie je hierover goed kunt praten. Ook als het om iemand anders gaat. Is er direct gevaar, bel dan met 112. Bel met Veilig Thuis via 0800-2000 als er geen direct gevaar is. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Je kunt ook anoniem bellen.