voor inwoners, met gemeenten

Thuis is een plek waar jij je veilig moet kunnen voelen. Dat is niet altijd zo. Soms is er vaak en veel ruzie. Ruzie tussen (stief) ouders met veel en hard schreeuwen of slaan bijvoorbeeld.
Of misschien is iemand, je moeder of je grote broer, vaak zo boos op je dat ze je pijn doen. Of je krijgt niet genoeg te eten, je wordt opgesloten of je moet dingen tegen je zin doen als het om seks gaat. Dat heet kindermishandeling. Dat mag niet en dat moet stoppen.

Met iemand praten die je kent

Het is goed om met iemand te praten over de situatie thuis. Dit kan je oom of tante zijn, je opa of oma, de buurman of buurvrouw of iemand op school. Dan kunnen zij misschien wel met je meedenken.

Maar je kunt ook met iemand praten die je helemaal niet kent. Soms is dat zelfs makkelijker. 

Kindertelefoon: 0800 – 0432 voor iedereen tot 18 jaar!

Als je wilt dat er iemand naar jou luistert, kun je bellen of chatten met een vrijwilliger van de kindertelefoon. Chatten of bellen kan elke dag van 11.00 tot 21.00 uur.

Veilig Thuis

Je kunt ook altijd contact opnemen met Veilig Thuis. Wij weten veel over kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook hoe het kan stoppen. Je kunt ons 24/7 gratis bellen: 0800 – 2000.  En je kunt chatten via onze website van 8:30 uur tot 17:00 uur. Zowel met bellen als chatten hoef je je naam niet op te geven, het kan anoniem.

Als je na contact met Veilig Thuis besluit dat je hulp van ons wil, maken we samen met jou een plan hoe we dat aan kunnen pakken. Uiteindelijk zullen we met je ouders in gesprek moeten om jullie te kunnen helpen, maar dit doen we altijd in overleg met jou. We maken samen met jou een plan hoe het veilig kan blijven als we met jouw ouders in gesprek gaan.

Wat bespreken we met jouw ouders

0 t/m 11 jaar: we moeten alles met jouw ouders bespreken, tenzij dit jouw veiligheid in gevaar brengt.

12 t/m 17 jaar: we bespreken in overleg met jou wat we met jouw ouders bespreken. Je mag dit voor een deel zelf bepalen, maar we kijken ook altijd wat nodig is voor jouw veiligheid. Als we de zorgen namelijk niet met jouw ouders bespreken, kunnen we ook niet helpen. We bespreken niks met jouw ouders waar jij niks vanaf weet.

Zorgen om een ander?

Soms zie je dat het bij een vriendin of een familielid niet goed gaat thuis. Daar kun je je dan best druk over maken. Je hoeft niet alleen rond te lopen met die zorgen. Als je je zorgen maakt om een vriend of vriendin, kun je ook het verschil maken voor diegene. Je kan ook dan altijd met Veilig Thuis bellen op 0800 – 2000 om advies te krijgen. Ook dit kan anoniem.