voor inwoners, met gemeenten

Seksueel geweld is een breed begrip. Het gaat onder andere om aanranding, verkrachting en incest, maar ook om vormen van seksuele chantage (bijvoorbeeld een naaktfoto die zonder toestemming gedeeld wordt via social media zoals Instagram of Youtube). Ook is er bij seksueel geweld vaak sprake van bedreigen, uitschelden of chanteren.

Met seksueel geweld geconfronteerd worden kan zeer schokkend zijn en kan verschillende consequenties met zich meebrengen. Zo kan het slachtoffer wantrouwend zijn tegenover de omgeving, moeite hebben met grenzen stellen op het gebied van seksualiteit en zich niets waard voelen. Slachtoffers zwijgen uit schaamte soms jarenlang over hun ervaringen en wachten met hulp vragen.

Praten over seksueel geweld is moeilijk. Het gaat vaak om schokkende ervaringen. Maar er zijn mensen met wie je hierover goed kunt praten. Ook als het om iemand anders gaat. Is er direct gevaar, bel dan met 112. Bel met Veilig Thuis via 0800-2000 als er geen direct gevaar is. Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week. Je kunt ook anoniem bellen.

Ben jij kortgeleden aangerand of verkracht? Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld kan je ook helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Bij het Centrum Seksueel Geweld werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie en andere hulpverleners (o.a. casemanagers van Veilig Thuis) samen om jou de juiste zorg te geven. Het Centrum Seksueel Geweld is 24/7 bereikbaar via 0800-0188.

Voor meer informatie kijk op de website.