Er is ook in de periode van de coronamaatregelen veel contact tussen Veilig Thuis en Onderwijs, Politie, wijkteams, andere samenwerkingspartners, omstanders, plegers én slachtoffers.

Omdat deze periode voor extra spanningen kan zorgen in huishoudens, wordt extra communicatie ingezet, gericht op professionals en burgers.

Daarbij sluit ze onder andere aan bij de landelijke campagne. ‘Het houdt niet op, totdat je iets doet’. Deze campagne helpt slachtoffers en omstanders in actie te komen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast hebben er advertenties in de kranten gestaan, zijn de gemeentepagina’s ingezet en een pagina groot artikel in de huis-aan-huiskranten. Er komt eind mei een chatfunctie. Met het opzetten van deze landelijke chatfunctie wil Veilig Thuis op een laagdrempelige manier bereikbaar zijn voor inwoners om vragen te beantwoorden en adviezen te geven.

Dienstverlening

De dienstverlening gaat door, maar op een aangepaste manier:

  • Er wordt met een minimale basisbezetting gewerkt vanaf het Regiokantoor, de overige medewerkers werken vanuit huis.
  • De gesprekken vinden zoveel mogelijk telefonisch plaats, bij voorkeur via beeldbellen.
  • Face tot face gesprekken vinden zoveel mogelijk plaats op het Regiokantoor in Bussum.
  • Indien een huisbezoek wordt afgelegd, wordt gehouden aan de voorzorgmaatregelen van de GGD en het RIVM en hebben de VT-medewerkers indien nodig beschermingsmiddelen tot hun beschikking.

De meldingen en adviezen zijn niet significant toegenomen. Wel is een verschuiving van de aard van de melders en adviesvragers te zien: minder meldingen vanuit de politie en meer meldingen vanuit omstanders en zelfmelders.

Binnengekomen meldingen en adviezen sinds de aanvang van de coronamaatregelen 15 maart t/m 22 april